K. Matella, fragment ksiaki OSTATNI POSIŁEK* PRZED SNEM - CZYLI CO WYBRAC: BIAŁKO CZY WEGLOWODANY - SPORNA KWESTIA? *-piszac o ostatnim posiłku w tym podrozdziale zawsze bedę miłą na mysli ostatni posiłek przed nocnym spoczynkiem . Dominujaca dotychczas strategia dietetyczna Oczywiscie mowa tu bedzie o ostatnim posiłku w ciagu dnia, [...]
[...] celów ulegają spaleniu, przy czym na ogół jest to proces bezpośredni. Przed kilkudziesięciu laty panował pogląd (Janney, 1915), że białka muszą się najpierw przemienić w węglowodany i dopiero wówczas ulegają spaleniu. Pogląd ten nie znalazł potwierdzenia w nowszych badaniach naukowych}. (Lindsay, 1976; Dong i Freedland, 1980) Teoretycznie [...]
[...] insuliny na przemiany tłuszczowe? Węglowodanów nie należy unikać, lecz spożywać je umiejętnie Niebezpieczny wzrost poziomu insuliny powodują nie tyle same węglowodany, co nieodpowiedni ich rodzaj a także niewłaściwa pora spożywania. Generalnie, najsilniejszy skok insulinowy powodują cukry o wysokim indeksie glikemicznym takie [...]
[...] stanowi miłe urozmaicenie. Piwo może wzbogacić dietę, ponieważ: > prawie nie zawiera sodu > jest ubogie w białko > jest wolne od tłuszczy i cholesterolu > jest ubogie w węglowodany. Jeśli ze względu na zawartość alkoholu piwo nie może być elementem diety, to alternatywą jest piwo bezalkoholowe. Piwo dla diabetyków. Piwo zawiera węglowodany [...]
[...] systemu odpornościowego organizmu. Glikogen i woda. Węglowodany są hydrofilne, co oznacza, że przyciągają wodę - około 3-4 gramów wody na gram glikogenu - tak, więc dodając węglowodany do swojej diety ciało ‘trzyma’ więcej wody. Więc nie tylko węglowodanów zapewnią Ci więcej energii na treningu, ale także pomagają je lepiej wykorzystać też. [...]
[...] lub grejpfrut. Bo to jedzą kulturyści. Na inne produkty typu jogurt,białe pieczywo,wrapy,mięso wieprzowe,itp. – są dwa wytłumaczenia: -albo zbyt dużo węglowodanów prostych,a węglowodany proste = duże IG, więc to nie jest wskazane -albo zbyt dużo tłuszczu,nie ważne że taka czekolada gorzka nie tylko nie zrobi krzywdy,to do tego wspaniale wpływa na [...]
Postanowiłem napisać ten art. gdyż czytając książkę o Żywieniu człowieka bardzo mnie zainteresował ten temat. Nie zdajemy sobie sprawy ile tak naprawdę traci pożywienie podczas obróbki i przechowywania. Praca w większość oparta na autorach Roman Cichon i Lidia Wądołowska. Duża część produktów przeznaczonych do spożycia jest poddawana procesom [...]
[...] glikogenu powinny być odbudowane. Synteza glikogenu następuje szybko w pierwszych godzinach po treningu, po czym szybkość syntezy stopniowo się obniża. Przy diecie bogatej w węglowodany całkowita resynteza zapasów glikogenu trwa 1 do 2 dni Podczas wysiłków fizycznych cechujących się wysokimi wydatkami energetycznymi (np. wielodniowe wyścigi [...]
[...] Więcej o błonniku tutaj http://www.sfd.pl/t160752.html Indeks glikemiczny (IG) – mówi o tym, jak bardzo wzrasta poziom glukozy we krwi po spożyciu posiłku zawierającego węglowodany. Glukoza, jest głównym cukrem który powstaje w trakcie trawienia pokarmu w przewodzie pokarmowym. Im szybciej wzrasta, tym jednocześnie w większym stopniu wzrasta [...]
[...] białek. Na zagospodarowanie 1g białka dostarczonego wraz z pokarmem (czyli 4 kcal pochodzenia białkowego), organizm potrzebuje 24 kcal energii, której źródłem powinny być węglowodany i tłuszcze. W przeciwnym razie do celów energetycznych zużyje część aminokwasów, co zdecydowanie pomniejszy ich pulę, przeznaczoną do wykorzystania budulcowego. [...]
[...] które spożywamy składa się z trzech podstawowych składników - białek, węglowodanów i tłuszczów. W diecie przeciętnego człowieka największą lub znaczną część stanowią węglowodany. Stanowią one dla organizmu podstawowe źródło energii. Są to związki głównie pochodzenia roślinnego i w wielu roślinach stanowią większą część w porównaniu z [...]
[...] i znów rosłem. MM: Co sądzisz o diecie Atkinsa? Spróbowałem jej i zamiast schudnąć utyłem 5 funtów. Atkins po prostu nie rozumiał ze to kalorie regulują wagę ciała a nie węglowodany. Nie da się po prostu jeść dowolnych ilości białka i tłuszczu nie tyjąc. Musisz dostosować ilość kalorii by nabierać lub tracić wagę. Dostosować ilość kalorii. By [...]
KONIECZNIE przeczytajcie całość ! Ja sam nie wiem co o tym myśleć. Zmienia on całkiem moje spostrzeżenia na temat kulturystyki. Zobaczcie sami. Od wielu lat światowe społeczeństwo jest bombardowane nieustanną propagandą na temat zbawiennego wpływu krowiego mleka na ludzki organizm. Zrobiono z niego niemal eliksir życia, bez którego nie jest [...]
[...] idealna dla osób, które ćwiczą siłowo, gdyż znacznie łatwiej jest zachować mięśnie (ich doniosłe znaczenie podkreślałem w poprzednim artykule), gdy okresowo są wprowadzane węglowodany do diety. Jak łatwo zauważyć, ilość dozwolonych węglowodanów sięga poziomu nie przekraczającego granicy 100g dziennie, uznawanej przez większość znawców tematu za [...]
Może komuś sie przyda : Mleko: biały morderca Od wielu lat światowe społeczeństwo jest bombardowane nieustanną propagandą na temat zbawiennego wpływu krowiego mleka na ludzki organizm. Zrobiono z niego niemal eliksir życia, bez którego nie jest możliwa normalna egzystencja. Tymczasem okazuje się, że rzeczywistość jest zupełnie inna niż ta, którą [...]
[...] nazywamy prostymi-glukoza, fruktoza, trochę dłuższe dwucukrami-laktoza,maltoza,sacharoza a jeszcze dłuższe węglowodanami złożonymi-skrobia i glikogen. Organizm przechowuje węglowodany w mięśniach bądź w wątrobie w formie glikogenu. W wyniku sekrecji insuliny, węglowodany mogą również zwiększyć przyjmowanie aminokwasów do mięśni i uwydatnić [...]
[...] insuliny, takie jak: monohydrat glukozy, tauryna, 4-hydroksyizoleucyna, D-pinitol, insulinogenne ekstrakty roślinne. - Dostarcza organizmowi najlepszej jakości białko i węglowodany w optymalnej proporcji. Komponentami białkowymi są: izolat białka serwatkowego, koncentrat białka serwatkowego oraz izolat białka sojowego. - Jest bogatym źródłem [...]
[...] , można wrzucić na siebie nie tylko mięśnie, ale także tłuszcz. Powodem dlaczego obie strategie prowadzą do niezadowalających wyników można odpowiedzieć jednym słowem: węglowodany! Spożywanie dużych ilości węglowodanów (szczególnie cukrów i skrobi) podnosi poziom cukru we krwi. To powoduje uwalnianie insuliny, która obniża poziom cukru we [...]
[...] białek. Na zagospodarowanie 1g białka dostarczonego wraz z pokarmem (czyli 4 kcal pochodzenia białkowego), organizm potrzebuje 24 kcal energii, której źródłem powinny być węglowodany i tłuszcze. W przeciwnym razie do celów energetycznych zużyje część aminokwasów, co zdecydowanie pomniejszy ich pulę, przeznaczoną do wykorzystania budulcowego. [...]
[...] na energie jest największe. Pijąc przed i w trakcie treningu zabezpieczamy energetycznie swój organizm, dzięki czemu możemy ćwiczyć wydajniej a dodatkowo spożywając węglowodany po treningu (szczególnie, gdy trening siłowy łączony jest z aerobowym) uzupełniamy glikogen mięśniowy. Gdy dostarczymy organizmowi odpowiednią ilość węglowodanów [...]